9a SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS A CARTAES

Diumenge 26 de novembre va acabar la 9a Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa de la Comissió Europea per fomentar la prevenció i la gestió sostenible de residus. A Cartaes vam organitzar diferents accions de sensibilització en relació a la importància de la prevenció i la reutilització de residus en el marc d’una eficient gestió de residus i de contribució a una economia circular.

Amb el lema  “El millor residu és el que no existeix” han passat per la deixalleria i nau annexa, on preparem per la reutilització, un total de 300 nens i nenes de les escoles de Tàrrega. Els nens i nenes han pogut conèixer, in situ, com treballem i què fem per reduir al màxim els residus i què fem per allargar  la vida útil dels productes.

Les altres dues activitats “Contra el canvi climàtic jo reutilitzo, i tu?”, “ Reutilitzar més, tirar menys”  hi han participat també les  entitats d’economia social i solidària de tota la geografia espanyola que tenen botigues especialitzades i centres de preparació per la reutilització, en total hem estat  60.

En relació als èxits concrets en aquestes dues activitats cal destacar que s’han desviat 365 tones de residus de les deixalleries cap als Centres de Preparació per a la Reutilització reduint d’aquesta manera la quantitat de residus generats. Igualment, gràcies a l’activitat desenvolupada per les botigues especialitzades de productes reutilitzats, s’han venut unes 100 tones d’articles, fonamentalment roba, mobles i aparells elèctrics i electrònics. Però per sobre de tot, s’ha atès a més de 17.841 persones en les 41 botigues especialitzades participants, en què se’ls ha explicat, de forma personalitzada, els beneficis lligats a la reutilització i particularment el benefici ambiental en termes de diòxid de carboni evitat en realitzar la seva compra, calculat a través de la calculadora d’emissions (http://reutilizayevitaco2.aeress.org)  desenvolupada per AERESS (Associació Espanyola de Recuperadors Socials) .  Per proporcionar una idea més propera de la nostra contribució a frenar el canvi climàtic amb les nostres accions, podem dir que durant el desenvolupament de la campanya s’ha evitat, gràcies a la reutilització, l’emissió de 579.025 kg de diòxid de carboni (Co2), que és la quantitat de diòxid de carboni emesa per 103.444 cotxes en un dia i que equivaldria a la quantitat de diòxid de carboni absorbida per 30.342 arbres en un dia.

D’aquest volum de dades Cartaes ha venut 1.075 kg de productes i ha recuperat 2.722 kg d’articles procedents de la deixalleria i ha atès a 557 persones a la seva botiga del polígon Riambau. Les dades són minúscules dins el global de l’estat espanyol, però volem destacar que la resta de les  entitats estan totes ubicades en grans ciutats com Barcelona, i que els resultats obtinguts en una ciutat com Tàrrega són molt positius. Cal continuar treballant, però anem per bon camí.

El que preteníem durant aquesta setmana, amb aquestes tres accions, era conscienciar a la població, especialment a la de Tàrrega, de la importància de la reutilització, destacant que aquesta té un fort valor pel desenvolupament sostenible per què no només promou la protecció ambiental, a través de la prevenció de residus, sinó que també contribueix a objectius socials i beneficis econòmics.

[huge_it_gallery id=”5″]