XIª Setmana Europea de la Prevenció de Residus a CARTAES

Diumenge 24 de novembre va acabar la XIª Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa de la Comissió Europea per fomentar la prevenció i la gestió sostenible de residus. A Cartaes vam organitzar diferents accions de sensibilització en relació a la importància de la prevenció i la reutilització de residus en el marc d’una eficient gestió de residus i de contribució a una economia circular.

Amb el lema  “El millor residu és el que no existeix” han passat per la deixalleria i nau annexa, on preparem per la reutilització, més de 150 nens i nenes de les escoles de Tàrrega. Els nens i nenes han pogut conèixer, in situ, com treballem i què fem per reduir al màxim els residus i què fem per allargar  la vida útil dels productes. Cal remarcar que tots els infants de les escoles de Tàrrega en saben molt de reciclatge.

Les altres dues activitats “Contra el canvi climàtic jo reutilitzo, i tu?”, “ Reutilitzar més, tirar menys”  hi han participat també les  entitats d’economia social i solidària de tota la geografia espanyola que tenen botigues especialitzades i centres de preparació per la reutilització.

En relació als èxits concrets en aquestes dues activitats cal destacar que s’han desviat 2.423kg de residus de la deixalleria cap al Centre de Preparació per a la Reutilització que té Cartaes a la nau annexa, reduint d’aquesta manera la quantitat de residus generats. Igualment, gràcies a l’activitat desenvolupada per la botiga de productes reutilitzats, s’han venut una 1.101kg d’articles, fonamentalment roba, mobles i aparells elèctrics i electrònics. Però per sobre de tot, s’ha atès a 438 persones a la botiga del polígon Riambau, els quals han pogut comprovar, a través d’un ordenador que vam habilitar a la nostra botiga,  els beneficis lligats a la reutilització i particularment el benefici ambiental en termes de diòxid de carboni evitat en realitzar la seva compra, calculat a través de la calculadora d’emissions https://cartaestarrega.com/calculadores/ desenvolupada per AERESS (Associació Espanyola de Recuperadors Socials) .  Per proporcionar una idea més propera de la nostra contribució a frenar el canvi climàtic amb les nostres accions. Com a dades significatives, durant  el desenvolupament de la campanya s’ha evitat, gràcies a la reutilització, l’emissió de 3.725 kg de diòxid de carboni (Co2), que és la quantitat de diòxid de carboni emesa per 664 cotxes en un dia i que equivaldria a la quantitat de diòxid de carboni absorbida per 193 arbres en un dia.

El que preteníem durant aquesta setmana, amb aquestes tres accions, era conscienciar a la població, especialment a la de Tàrrega, de la importància de la reutilització, destacant que aquesta té un fort valor pel desenvolupament sostenible per què no només promou la protecció ambiental, a través de la prevenció de residus, sinó que també contribueix a objectius socials i beneficis econòmics.

[huge_it_gallery id=”9″]