Coixins Sostenibles

Donar una segona vida a una peça de roba estripada o una altra tela que no pot reutilitzar-se. Amb aquest objectiu, Cartaes, empresa d’inserció laboral que gestiona la deixalleria municipal de Tàrrega, ha posat en marxa un projecte que pretén donar una segona vida a residus tèxtils. La iniciativa ha començat amb molta força i una comanda que els fa molta il·lusió, ja que FiraTàrrega els ha encarregat 2.000 coixins per a la seva pròxima edició, que se celebrarà del 8 a l’11 de setembre. 

Alba Coma, gerent de Cartaes, va explicar que “el residu tèxtil és un dels que gestionem més, cada any unes 160 tones, i de vegades hi ha peces que no podem reutilitzar”. Llavors van decidir ampliar la marca Upcycling Cartaes també amb el residu tèxtil. El projecte va començar el passat mes de març i des de Cartaes van contactar amb FiraTàrrega per intentar impulsar una col·laboració.

La iniciativa ha permès crear quatre llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social i contractar una professional per dirigir-la, així com adquirir maquinària especialitzada. Lluïsa Gabarra, coordinadora del projecte, va explicar que”l’objectiu és ensenyar a futurs professionals del món tèxtil d’una manera fàcil i estimuladora”. 

Aquesta iniciativa és una segona fase del projecte Art reutilitzat i social, que Cartaes va posar en marxa l’any 2020 i, en aquell moment, es va centrar en la fusta.

Festivals cada vegada més sostenibles

La iniciativa va ser molt ben rebuda a FiraTàrrega perquè és  tendència als festivals apostar per la sostenibilitat. En aquest sentit, el Paupaterres de Tàrrega va castigar aquells que volien consumir a la barra fent-los pagar 2 euros per un vas reutilitzable. Eva Balcells, de l’Associació Paupaterres, va dir que el seu objectiu era que els assistents s’emportessin els vasos de casa per generar menys residus.